Ugrás a tartalomhoz
  • Rólunk
    • Hallgatók
    • Programkabinet
    • Board
    • GY.I.K.
    • Céljaink
  • Hírek
    • Képzés
    • Közösség
    • Beszámoló
    • ÚtOn
  • Szakmai anyagok
    • Interjú
    • Tollhegy
    • Nemzetközi sajtószemle
    • Könyvrecenzió
    • Jogász szemmel a világ
  • Podcast
  • About Us
    • Our Statement
    • Main Goals
    • Study Program
    • Leading Professors
    • Teaching Methods
    • Talent Program Internships
    • Contacts
  • Felvételi
  • Rólunk
    • Hallgatók
    • Programkabinet
    • Board
    • GY.I.K.
    • Céljaink
  • Hírek
    • Képzés
    • Közösség
    • Beszámoló
    • ÚtOn
  • Szakmai anyagok
    • Interjú
    • Tollhegy
    • Nemzetközi sajtószemle
    • Könyvrecenzió
    • Jogász szemmel a világ
  • Podcast
  • About Us
    • Our Statement
    • Main Goals
    • Study Program
    • Leading Professors
    • Teaching Methods
    • Talent Program Internships
    • Contacts
  • Felvételi
Instagram Facebook Youtube

Koreai gasztronómia

Nagykövetségi tapasztalatok Lisszabonban

2025 februárjától a Ludovika Collegiumnak köszönhetően lehetőségem nyílt arra, hogy fél éven át Magyarország Lisszaboni Nagykövetségén végezzek szakmai gyakorlatot. Nagy izgalommal és kíváncsisággal vártam, hogy

Tovább»
2025.05.07.

Egyensúlyteremtés a család és a munka között – az NKE konferenciáján jártunk

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kara szervezésében, a Széchenyi Díszteremben került megrendezésre a Diploma és gyermekvállalás című konferencia. A négyórás esemény során

Tovább»
2025.05.02.

Miért különleges egy tematikus ív az LC-ben? – Ökrös Fruzsinával és Mátó Grétával Gyűrösi Anna beszélget

Rendhagyó podcastadásunkban két meghívott vendég és egy moderátor beszélget: Ökrös Fruzsinát, a 2024. őszi Demográfia tematikus ív kurzusvezetőjét, valamint hallgatónkat, Mátó Grétit a közös tapasztalatokról Gyűrösi Anna

Tovább»
2025.04.26.

Húsvéti Tematikus Napok a Sárkeresztúri Jelenlét Ponton

2025. április 22-ét és 23-át a Sárkeresztúri Jelenlét Ponton töltöttük, a Húsvéti Tematikus Napok alkalmából. Sárkeresztúr egy Fejér vármegyében fekvő, nagyjából 2500 fős település, amely

Tovább»
2025.04.24.

„A fiatal generáció készen áll a globális kihívások megválaszolására” – sikerek a Ludovika Collegium 2025. tavaszi hackathonján

Április 11-12. között izgalmas ötletverseny zajlott a Ludovika Collegium falai között, ahol a párhuzamosan futó tematikus ívek, az Agrárium és vidékfejlesztés, valamint az ENSZ’80 kurzus

Tovább»
2025.04.17.

Értéket teljes mértékben – Hungarikumokkal a világ körül

Tovább folytatódtak a Ludovika Collegium által szervezett közéleti beszélgetések, melynek keretében április első keddjén Antal Andrea, az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztályának főosztályvezetője látogatott el hozzánk annak

Tovább»
2025.04.07.

A koreai kultúra az utóbbi évtizedekben igen populárissá vált, egyre többet tudunk a kelet-ázsiai ország mindennapjairól. Békési Klaudia háromrészes cikksorozatában a koreai gasztronómia, a hagyományok és a filozófia területéről hoz érdekességeket.

Az Élősködők, a Nyerd meg az életed vagy a koreai drámák nézése közben megismerkedhettünk különböző koreai ételekkel, de miből is áll pontosan egy koreai étkezés a rizsen és evőpálcikákon kívül?  

A koreaiak tradicionálisan a földön ülve ettek alacsony, egyszemélyes asztaloknál, azonban mára sok városlakó inkább a nyugati, magas asztalos megoldást választja. A többi kelet-ázsiai országgal ellentétben nem csak evőpálcikát, hanem kanalat is használnak az étkezések alkalmával, hiszen általában fogyasztanak guk-ot, azaz levest. Meglepő lehet az is, hogy a koreaiak nem fából vagy bambuszból készült evőpálcikákkal esznek, hanem fémből készültekkel. Ennek több oka is lehet, de a legelterjedtebb magyarázat az az, hogy a királyi udvarban ezüst evőpálcikákat használtak, mivel az elszíneződött, ha megmérgezték az ételt. 

Egy átlagos étkezésnél mindenki kap magának egy adag párolt rizst, forró levest, illetve különböző banchan-okat, amit magyarra leginkább köretként vagy kísérő ételként lehet lefordítani. Talán a legismertebb banchan az a kimchi, ami csípős fermentált zöldségekből áll, leggyakrabban káposztából, retekből vagy uborkából. Az európai konyhától eltérően a húsételek itt kísérőnek szolgálnak, míg a rizs a főétel minden étkezésnél. Hagyományos koreai barbecue éttermekben az asztal közepén grillezik meg a különféle húsokat és ezeket fogyasztják rizzsel és banchan-okkal. Egyre elterjedtebbek a vegetáriánus éttermek is a buddhizmus fellendülése miatt, így általában minden városban található már legalább egy. 

Étkezés közben ritkán isznak az emberek, de ha mégis, akkor otthon általában hideg vagy jeges vizet, míg az éttermekben gyakran teával kínálják a vendégeket a pincérek. Ha alkoholt is fogyasztanak az étkezésnél, akkor az étkezést anju-nak hívják. Az anju étkezések esetében meg van szabva, hogy melyik alkoholt milyen étellel párosítják, például a sojuhoz általában levesek, míg a sörökhöz száraz ételek tartoznak. 

Az alábbi rövid áttekintésből is látszik, hogy mennyire más egy koreai étkezés egy magyarhoz képest és mégis hasonló, például ha a levesek fontosságára gondolunk.  

Források: 

https://www.newworldencyclopedia.org/entry/korean_cuisine
https://overseas.mofa.go.kr/no-en/brd/m_21237/view.do?seq=23
https://www.maangchi.com/blog/korean-table-setting 

Írta: Békési Klaudia Dóra
Kép: pexels.com

Hasznos linkek

uni-nke.hu
Sütikezelési tájékoztató
Adatvédelmi tájékoztató

Kapcsolat

+36 1 432 9000 /20 885
info@ludovikacollegium.hu 

1089 Budapest, Diószegi Sámuel utca 30.
Gépjárművel a Sárkány utca felől megközelíthető.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem weboldala sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése érdekében. Bővebb információt a Sütikezelési Tájékoztatóban talál.
Elfogadom a javasolt sütibeállításokat