Skip to content
  • Rólunk
    • GY.I.K.
    • Hírek
    • Képzés
    • Közösség
    • Beszámoló
  • Szakmai anyagok
    • Tollhegy
    • Nemzetközi sajtószemle
    • Könyvrecenzió
    • Jogász szemmel a világ
    • Interjú
  • ÚtOn
  • Podcast
  • About Us
    • Our Statement
    • Main Goals
    • Study Program
    • Leading Professors
    • Teaching Methods
    • Talent Program Internships
    • Contacts
Menü
  • Rólunk
    • GY.I.K.
    • Hírek
    • Képzés
    • Közösség
    • Beszámoló
  • Szakmai anyagok
    • Tollhegy
    • Nemzetközi sajtószemle
    • Könyvrecenzió
    • Jogász szemmel a világ
    • Interjú
  • ÚtOn
  • Podcast
  • About Us
    • Our Statement
    • Main Goals
    • Study Program
    • Leading Professors
    • Teaching Methods
    • Talent Program Internships
    • Contacts
Keresés
Bezár
Instagram Facebook Youtube

Koreai gasztronómia

„Mosolyt csalni a gyermekek arcára” – Molnár Tibor beszámolója egy kárpátaljai település életéről

2023.01.25.

„Elsőként szeretném bemutatni Gútot. A magyar határtól mintegy 30 km-re elhelyezkedő település – amely a Beregszászi járás része – Kisgút és Nagygút összeolvadásával jött létre. …

Tovább →

„Kedveskéim, a szegénységet nem lehet letagadni” – Beszámoló az LC sárkeresztúri önkéntes tevékenységéről

2023.01.24.

„A Ludovika Collegium elsőéves hallgatójaként nagyon sok új szemléletmóddal találkoztam az elmúlt időszakban, melyek a szakmai fejlődésemen és tanulmányi előrehaladásomon kívül a személyiségemre is egyértelműen …

Tovább →

„Ha tudjuk, mi a célunk és a hivatásunk, akkor annak szellemében tesszük a dolgunkat nap mint nap” – Interjú Prof. Dr. Boros Anitával

2023.01.20.

Prof. Dr. Boros Anitával, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Lőrincz Lajos Közigazgatási Jogi Tanszékének docensével, a Greenology Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont és a Körforgásos Gazdaság Elemző Központ …

Tovább →

Az „Ábrahám-egyezmények” kontextusa – Alföldy Zsigmond Péter Sayfo Omarral beszélget

2023.01.16.

A Ludovika Collegium aktuális podcast adásának fókuszában az „Ábrahám-egyezmények” kontextusa áll. Meghívott vendégünket, Sayfo Omart – a Migrációkutató Intézet munkatársát, az Avicenna Intézet kutatóját, a …

Tovább →

„Az a cél, hogy kialakuljon egy szakmaiság” – interjú Varga Bélával a Ludovika Collegium körvonalazódó sportszakosztályáról

2023.01.10.

Varga Béla Máté a Ludovika Collegium elsőéves hallgatója, jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának Bűnügyi szakán tanul, adó- és pénzügyi nyomozó szakirányon. Sportedzői, valamint …

Tovább →

Az élet titkáról – kimchikészítés a Ludovika Collegiumban

2022.12.23.

A Ludovika Collegium őszi félévének egyik kitüntetett eseménye volt a dél-koreai konyhaművészet egyik legismertebb ételének, a kultusz övezte kimchinek az elkészítése az érdeklődő LC-s hallgatók …

Tovább →

„Mosolyt csalni a gyermekek arcára” – Molnár Tibor beszámolója egy kárpátaljai település életéről

„Elsőként szeretném bemutatni Gútot. A magyar határtól mintegy 30 km-re elhelyezkedő település – amely a Beregszászi járás része – Kisgút és Nagygút összeolvadásával jött létre.

Tovább»
2023.01.25.

„Kedveskéim, a szegénységet nem lehet letagadni” – Beszámoló az LC sárkeresztúri önkéntes tevékenységéről

„A Ludovika Collegium elsőéves hallgatójaként nagyon sok új szemléletmóddal találkoztam az elmúlt időszakban, melyek a szakmai fejlődésemen és tanulmányi előrehaladásomon kívül a személyiségemre is egyértelműen

Tovább»
2023.01.24.

„Ha tudjuk, mi a célunk és a hivatásunk, akkor annak szellemében tesszük a dolgunkat nap mint nap” – Interjú Prof. Dr. Boros Anitával

Prof. Dr. Boros Anitával, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Lőrincz Lajos Közigazgatási Jogi Tanszékének docensével, a Greenology Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont és a Körforgásos Gazdaság Elemző Központ

Tovább»
2023.01.20.

Az „Ábrahám-egyezmények” kontextusa – Alföldy Zsigmond Péter Sayfo Omarral beszélget

A Ludovika Collegium aktuális podcast adásának fókuszában az „Ábrahám-egyezmények” kontextusa áll. Meghívott vendégünket, Sayfo Omart – a Migrációkutató Intézet munkatársát, az Avicenna Intézet kutatóját, a

Tovább»
2023.01.16.

„Az a cél, hogy kialakuljon egy szakmaiság” – interjú Varga Bélával a Ludovika Collegium körvonalazódó sportszakosztályáról

Varga Béla Máté a Ludovika Collegium elsőéves hallgatója, jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának Bűnügyi szakán tanul, adó- és pénzügyi nyomozó szakirányon. Sportedzői, valamint

Tovább»
2023.01.10.

Az élet titkáról – kimchikészítés a Ludovika Collegiumban

A Ludovika Collegium őszi félévének egyik kitüntetett eseménye volt a dél-koreai konyhaművészet egyik legismertebb ételének, a kultusz övezte kimchinek az elkészítése az érdeklődő LC-s hallgatók

Tovább»
2022.12.23.

A koreai kultúra az utóbbi évtizedekben igen populárissá vált, egyre többet tudunk a kelet-ázsiai ország mindennapjairól. Békési Klaudia háromrészes cikksorozatában a koreai gasztronómia, a hagyományok és a filozófia területéről hoz érdekességeket.

Az Élősködők, a Nyerd meg az életed vagy a koreai drámák nézése közben megismerkedhettünk különböző koreai ételekkel, de miből is áll pontosan egy koreai étkezés a rizsen és evőpálcikákon kívül?  

A koreaiak tradicionálisan a földön ülve ettek alacsony, egyszemélyes asztaloknál, azonban mára sok városlakó inkább a nyugati, magas asztalos megoldást választja. A többi kelet-ázsiai országgal ellentétben nem csak evőpálcikát, hanem kanalat is használnak az étkezések alkalmával, hiszen általában fogyasztanak guk-ot, azaz levest. Meglepő lehet az is, hogy a koreaiak nem fából vagy bambuszból készült evőpálcikákkal esznek, hanem fémből készültekkel. Ennek több oka is lehet, de a legelterjedtebb magyarázat az az, hogy a királyi udvarban ezüst evőpálcikákat használtak, mivel az elszíneződött, ha megmérgezték az ételt. 

Egy átlagos étkezésnél mindenki kap magának egy adag párolt rizst, forró levest, illetve különböző banchan-okat, amit magyarra leginkább köretként vagy kísérő ételként lehet lefordítani. Talán a legismertebb banchan az a kimchi, ami csípős fermentált zöldségekből áll, leggyakrabban káposztából, retekből vagy uborkából. Az európai konyhától eltérően a húsételek itt kísérőnek szolgálnak, míg a rizs a főétel minden étkezésnél. Hagyományos koreai barbecue éttermekben az asztal közepén grillezik meg a különféle húsokat és ezeket fogyasztják rizzsel és banchan-okkal. Egyre elterjedtebbek a vegetáriánus éttermek is a buddhizmus fellendülése miatt, így általában minden városban található már legalább egy. 

Étkezés közben ritkán isznak az emberek, de ha mégis, akkor otthon általában hideg vagy jeges vizet, míg az éttermekben gyakran teával kínálják a vendégeket a pincérek. Ha alkoholt is fogyasztanak az étkezésnél, akkor az étkezést anju-nak hívják. Az anju étkezések esetében meg van szabva, hogy melyik alkoholt milyen étellel párosítják, például a sojuhoz általában levesek, míg a sörökhöz száraz ételek tartoznak. 

Az alábbi rövid áttekintésből is látszik, hogy mennyire más egy koreai étkezés egy magyarhoz képest és mégis hasonló, például ha a levesek fontosságára gondolunk.  

Források: 

https://www.newworldencyclopedia.org/entry/korean_cuisine
https://overseas.mofa.go.kr/no-en/brd/m_21237/view.do?seq=23
https://www.maangchi.com/blog/korean-table-setting 

Írta: Békési Klaudia Dóra
Kép: pexels.com

Kapcsolat

+36 1 432 9000 /20 885
info@ludovikacollegium.hu 

1083 Budapest, Ludovika tér 2.

Hasznos linkek

uni-nke.hu
Sütikezelési tájékoztató
Adatvédelmi tájékoztató

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem weboldala sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése érdekében. Bővebb információt a Sütikezelési Tájékoztatóban talál.
Elfogadom a javasolt sütibeállításokat