Ugrás a tartalomhoz
  • Rólunk
    • GY.I.K.
    • Hírek
    • Képzés
    • Közösség
    • Beszámoló
  • Közösség
  • Szakmai anyagok
    • Tollhegy
    • Nemzetközi sajtószemle
    • Könyvrecenzió
    • Jogász szemmel a világ
    • Interjú
  • ÚtOn
  • Podcast
  • Felvételi
  • About Us
    • Our Statement
    • Main Goals
    • Study Program
    • Leading Professors
    • Teaching Methods
    • Talent Program Internships
    • Contacts
Menü
  • Rólunk
    • GY.I.K.
    • Hírek
    • Képzés
    • Közösség
    • Beszámoló
  • Közösség
  • Szakmai anyagok
    • Tollhegy
    • Nemzetközi sajtószemle
    • Könyvrecenzió
    • Jogász szemmel a világ
    • Interjú
  • ÚtOn
  • Podcast
  • Felvételi
  • About Us
    • Our Statement
    • Main Goals
    • Study Program
    • Leading Professors
    • Teaching Methods
    • Talent Program Internships
    • Contacts
Keresés
Close this search box.
Instagram Facebook Youtube

Koreai gasztronómia

Adventi adománygyűjtés az LC-ben

2023.12.07.

Az adventi időszak kezdetével, ezekben a napokban sor kerül – már többéves tradíció alapján – az LC karácsonyi adománygyűjtésére. Idén a rászoruló sárkeresztúri nyugdíjasok számára …

Tovább →

Fókuszban Magyarország soros EU-elnöksége

2023.12.04.

November 28-án (kedd) este dr. Ballester-Bólya Boglárka, Magyarország 2024. második félévi európai uniós soros elnökségre való felkészüléséért felelős miniszteri biztos volt a Ludovika Collegium meghívott …

Tovább →

Közösen látogatták meg a MOL Campust az LC és a HEAD hallgatói

2023.12.01.

A Ludovika Collegium fennállása óta mindig arra törekedett, hogy partnerkapcsolatait fejlessze, és minél több közös programot valósítson meg más szervezetekkel együttműködve, a kölcsönös ismeretek és …

Tovább →

Sikeres bemutatkozás az NKE Központi Nyílt Napján

2023.11.30.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem november 24-én rendezte meg Központi Nyílt Napját, amely kiváló tájékozódási lehetőséget nyújtott a pályaválasztás előtt álló diákok számára, hogy megismerhessék a …

Tovább →

Kiberbiztonság napjainkban

2023.11.28.

Kiberbiztonság napjainkban: Téged is érint! címmel november 23-án zajlott le a Ludovika Collegium őszi félévének újabb közéleti beszélgetése. Az esemény meghívott vendége Mádi-Nátor Anett, a …

Tovább →

Energiahatékonyság a gyakorlatban

2023.11.27.

A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) 2023. november 22. napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Campusán tartotta meg energiahatékonysági fókuszú konferenciasorozatának záró alkalmát, amely az …

Tovább →

Adventi adománygyűjtés az LC-ben

Az adventi időszak kezdetével, ezekben a napokban sor kerül – már többéves tradíció alapján – az LC karácsonyi adománygyűjtésére. Idén a rászoruló sárkeresztúri nyugdíjasok számára

Tovább»
2023.12.07.

Fókuszban Magyarország soros EU-elnöksége

November 28-án (kedd) este dr. Ballester-Bólya Boglárka, Magyarország 2024. második félévi európai uniós soros elnökségre való felkészüléséért felelős miniszteri biztos volt a Ludovika Collegium meghívott

Tovább»
2023.12.04.

Közösen látogatták meg a MOL Campust az LC és a HEAD hallgatói

A Ludovika Collegium fennállása óta mindig arra törekedett, hogy partnerkapcsolatait fejlessze, és minél több közös programot valósítson meg más szervezetekkel együttműködve, a kölcsönös ismeretek és

Tovább»
2023.12.01.

Sikeres bemutatkozás az NKE Központi Nyílt Napján

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem november 24-én rendezte meg Központi Nyílt Napját, amely kiváló tájékozódási lehetőséget nyújtott a pályaválasztás előtt álló diákok számára, hogy megismerhessék a

Tovább»
2023.11.30.

Kiberbiztonság napjainkban

Kiberbiztonság napjainkban: Téged is érint! címmel november 23-án zajlott le a Ludovika Collegium őszi félévének újabb közéleti beszélgetése. Az esemény meghívott vendége Mádi-Nátor Anett, a

Tovább»
2023.11.28.

Energiahatékonyság a gyakorlatban

A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) 2023. november 22. napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Campusán tartotta meg energiahatékonysági fókuszú konferenciasorozatának záró alkalmát, amely az

Tovább»
2023.11.27.

A koreai kultúra az utóbbi évtizedekben igen populárissá vált, egyre többet tudunk a kelet-ázsiai ország mindennapjairól. Békési Klaudia háromrészes cikksorozatában a koreai gasztronómia, a hagyományok és a filozófia területéről hoz érdekességeket.

Az Élősködők, a Nyerd meg az életed vagy a koreai drámák nézése közben megismerkedhettünk különböző koreai ételekkel, de miből is áll pontosan egy koreai étkezés a rizsen és evőpálcikákon kívül?  

A koreaiak tradicionálisan a földön ülve ettek alacsony, egyszemélyes asztaloknál, azonban mára sok városlakó inkább a nyugati, magas asztalos megoldást választja. A többi kelet-ázsiai országgal ellentétben nem csak evőpálcikát, hanem kanalat is használnak az étkezések alkalmával, hiszen általában fogyasztanak guk-ot, azaz levest. Meglepő lehet az is, hogy a koreaiak nem fából vagy bambuszból készült evőpálcikákkal esznek, hanem fémből készültekkel. Ennek több oka is lehet, de a legelterjedtebb magyarázat az az, hogy a királyi udvarban ezüst evőpálcikákat használtak, mivel az elszíneződött, ha megmérgezték az ételt. 

Egy átlagos étkezésnél mindenki kap magának egy adag párolt rizst, forró levest, illetve különböző banchan-okat, amit magyarra leginkább köretként vagy kísérő ételként lehet lefordítani. Talán a legismertebb banchan az a kimchi, ami csípős fermentált zöldségekből áll, leggyakrabban káposztából, retekből vagy uborkából. Az európai konyhától eltérően a húsételek itt kísérőnek szolgálnak, míg a rizs a főétel minden étkezésnél. Hagyományos koreai barbecue éttermekben az asztal közepén grillezik meg a különféle húsokat és ezeket fogyasztják rizzsel és banchan-okkal. Egyre elterjedtebbek a vegetáriánus éttermek is a buddhizmus fellendülése miatt, így általában minden városban található már legalább egy. 

Étkezés közben ritkán isznak az emberek, de ha mégis, akkor otthon általában hideg vagy jeges vizet, míg az éttermekben gyakran teával kínálják a vendégeket a pincérek. Ha alkoholt is fogyasztanak az étkezésnél, akkor az étkezést anju-nak hívják. Az anju étkezések esetében meg van szabva, hogy melyik alkoholt milyen étellel párosítják, például a sojuhoz általában levesek, míg a sörökhöz száraz ételek tartoznak. 

Az alábbi rövid áttekintésből is látszik, hogy mennyire más egy koreai étkezés egy magyarhoz képest és mégis hasonló, például ha a levesek fontosságára gondolunk.  

Források: 

https://www.newworldencyclopedia.org/entry/korean_cuisine
https://overseas.mofa.go.kr/no-en/brd/m_21237/view.do?seq=23
https://www.maangchi.com/blog/korean-table-setting 

Írta: Békési Klaudia Dóra
Kép: pexels.com

Hasznos linkek

uni-nke.hu
Sütikezelési tájékoztató
Adatvédelmi tájékoztató

Kapcsolat

+36 1 432 9000 /20 885
info@ludovikacollegium.hu 

1089 Budapest, Diószegi Sámuel utca 30.
Gépjárművel a Sárkány utca felől megközelíthető.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem weboldala sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése érdekében. Bővebb információt a Sütikezelési Tájékoztatóban talál.
Elfogadom a javasolt sütibeállításokat