Skip to content
  • Rólunk
    • GY.I.K.
    • Hírek
    • Képzés
    • Közösség
    • Beszámoló
  • Szakmai anyagok
    • Tollhegy
    • Nemzetközi sajtószemle
    • Könyvrecenzió
    • Jogász szemmel a világ
    • Interjú
  • ÚtOn
  • Podcast
  • Felvételi
  • About Us
    • Our Statement
    • Main Goals
    • Study Program
    • Leading Professors
    • Teaching Methods
    • Talent Program Internships
    • Contacts
Menü
  • Rólunk
    • GY.I.K.
    • Hírek
    • Képzés
    • Közösség
    • Beszámoló
  • Szakmai anyagok
    • Tollhegy
    • Nemzetközi sajtószemle
    • Könyvrecenzió
    • Jogász szemmel a világ
    • Interjú
  • ÚtOn
  • Podcast
  • Felvételi
  • About Us
    • Our Statement
    • Main Goals
    • Study Program
    • Leading Professors
    • Teaching Methods
    • Talent Program Internships
    • Contacts
Keresés
Close this search box.
Instagram Facebook Youtube

Koreai gasztronómia

A tehetség ünnepe – lezárult a Ludovika Collegium felvételi időszaka

2023.05.26.

Lezárult a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kiemelt tehetséggondozó programja, a Ludovika Collegium hetek óta tartó toborzási kampánya. Az LC vezetése a Board-tagok és a közigazgatás magas …

Tovább →

Közösségiség és szakmaiság a Ludovika Collegium zárókonferenciáján

2023.05.25.

A Ludovika Collegium hallgatói 2023. május 19-re szervezték meg a 2022/2023-as tanév második szemeszterére reflektáló, azt összefoglaló zárókonferenciájukat, amelyre az aktuális felvételi eljárás résztvevői is …

Tovább →

Nagyon sokat profitálhattam abból, hogy a „terepen” folytathattam a kutatási tevékenységemet – interjú Fodor Márk Joszipoviccsal

2023.05.10.

Kedves Joszip! 2022 augusztusától decemberig dolgoztál szakmai gyakorlat keretében Tel-Avivban, az izraeli magyar nagykövetségen. Kezdjük az akklimatizáció folyamatával. Milyen gyorsan tudtál hozzászokni az ottani körülményekhez, …

Tovább →

Tárgyalástechnika tréning a személyes fejlődés érdekében

2023.05.08.

A Ludovika Collegium tehetséggondozó tevékenységében a tematikus íveken túl tréningalkalmak is találhatók, amelyek a hallgatók személyes soft skilljeit hivatottak fejleszteni, hogy későbbi munkakörükben az emberileg …

Tovább →

Magas szintű szakmai teljesítmények a Ludovika Collegium hackathonján

2023.04.26.

Egyetemünk kiemelt tehetséggondozó programja, a Ludovika Collegium (LC) április 21-22-én rendezte meg hackathonját. A hackathon a Ludovika Collegium félévének egyik csúcspontja: a hallgatóknak 24 óra …

Tovább →

Nemzetközi lapszemle – Európa

2023.04.26.

A világban történő események megértéséhez elengedhetetlen, hogy hiteles forrásokból tájékozódjunk. Ezúttal Csóka Bercel András, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi tanulmányok alapszakon végzett hallgatója gyűjtött össze érdekesebb …

Tovább →

A tehetség ünnepe – lezárult a Ludovika Collegium felvételi időszaka

Lezárult a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kiemelt tehetséggondozó programja, a Ludovika Collegium hetek óta tartó toborzási kampánya. Az LC vezetése a Board-tagok és a közigazgatás magas

Tovább»
2023.05.26.

Közösségiség és szakmaiság a Ludovika Collegium zárókonferenciáján

A Ludovika Collegium hallgatói 2023. május 19-re szervezték meg a 2022/2023-as tanév második szemeszterére reflektáló, azt összefoglaló zárókonferenciájukat, amelyre az aktuális felvételi eljárás résztvevői is

Tovább»
2023.05.25.

Nagyon sokat profitálhattam abból, hogy a „terepen” folytathattam a kutatási tevékenységemet – interjú Fodor Márk Joszipoviccsal

Kedves Joszip! 2022 augusztusától decemberig dolgoztál szakmai gyakorlat keretében Tel-Avivban, az izraeli magyar nagykövetségen. Kezdjük az akklimatizáció folyamatával. Milyen gyorsan tudtál hozzászokni az ottani körülményekhez,

Tovább»
2023.05.10.

Tárgyalástechnika tréning a személyes fejlődés érdekében

A Ludovika Collegium tehetséggondozó tevékenységében a tematikus íveken túl tréningalkalmak is találhatók, amelyek a hallgatók személyes soft skilljeit hivatottak fejleszteni, hogy későbbi munkakörükben az emberileg

Tovább»
2023.05.08.

Magas szintű szakmai teljesítmények a Ludovika Collegium hackathonján

Egyetemünk kiemelt tehetséggondozó programja, a Ludovika Collegium (LC) április 21-22-én rendezte meg hackathonját. A hackathon a Ludovika Collegium félévének egyik csúcspontja: a hallgatóknak 24 óra

Tovább»
2023.04.26.

Nemzetközi lapszemle – Európa

A világban történő események megértéséhez elengedhetetlen, hogy hiteles forrásokból tájékozódjunk. Ezúttal Csóka Bercel András, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi tanulmányok alapszakon végzett hallgatója gyűjtött össze érdekesebb

Tovább»
2023.04.26.

A koreai kultúra az utóbbi évtizedekben igen populárissá vált, egyre többet tudunk a kelet-ázsiai ország mindennapjairól. Békési Klaudia háromrészes cikksorozatában a koreai gasztronómia, a hagyományok és a filozófia területéről hoz érdekességeket.

Az Élősködők, a Nyerd meg az életed vagy a koreai drámák nézése közben megismerkedhettünk különböző koreai ételekkel, de miből is áll pontosan egy koreai étkezés a rizsen és evőpálcikákon kívül?  

A koreaiak tradicionálisan a földön ülve ettek alacsony, egyszemélyes asztaloknál, azonban mára sok városlakó inkább a nyugati, magas asztalos megoldást választja. A többi kelet-ázsiai országgal ellentétben nem csak evőpálcikát, hanem kanalat is használnak az étkezések alkalmával, hiszen általában fogyasztanak guk-ot, azaz levest. Meglepő lehet az is, hogy a koreaiak nem fából vagy bambuszból készült evőpálcikákkal esznek, hanem fémből készültekkel. Ennek több oka is lehet, de a legelterjedtebb magyarázat az az, hogy a királyi udvarban ezüst evőpálcikákat használtak, mivel az elszíneződött, ha megmérgezték az ételt. 

Egy átlagos étkezésnél mindenki kap magának egy adag párolt rizst, forró levest, illetve különböző banchan-okat, amit magyarra leginkább köretként vagy kísérő ételként lehet lefordítani. Talán a legismertebb banchan az a kimchi, ami csípős fermentált zöldségekből áll, leggyakrabban káposztából, retekből vagy uborkából. Az európai konyhától eltérően a húsételek itt kísérőnek szolgálnak, míg a rizs a főétel minden étkezésnél. Hagyományos koreai barbecue éttermekben az asztal közepén grillezik meg a különféle húsokat és ezeket fogyasztják rizzsel és banchan-okkal. Egyre elterjedtebbek a vegetáriánus éttermek is a buddhizmus fellendülése miatt, így általában minden városban található már legalább egy. 

Étkezés közben ritkán isznak az emberek, de ha mégis, akkor otthon általában hideg vagy jeges vizet, míg az éttermekben gyakran teával kínálják a vendégeket a pincérek. Ha alkoholt is fogyasztanak az étkezésnél, akkor az étkezést anju-nak hívják. Az anju étkezések esetében meg van szabva, hogy melyik alkoholt milyen étellel párosítják, például a sojuhoz általában levesek, míg a sörökhöz száraz ételek tartoznak. 

Az alábbi rövid áttekintésből is látszik, hogy mennyire más egy koreai étkezés egy magyarhoz képest és mégis hasonló, például ha a levesek fontosságára gondolunk.  

Források: 

https://www.newworldencyclopedia.org/entry/korean_cuisine
https://overseas.mofa.go.kr/no-en/brd/m_21237/view.do?seq=23
https://www.maangchi.com/blog/korean-table-setting 

Írta: Békési Klaudia Dóra
Kép: pexels.com

Kapcsolat

+36 1 432 9000 /20 885
info@ludovikacollegium.hu 

1083 Budapest, Ludovika tér 2.

Hasznos linkek

uni-nke.hu
Sütikezelési tájékoztató
Adatvédelmi tájékoztató

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem weboldala sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése érdekében. Bővebb információt a Sütikezelési Tájékoztatóban talál.
Elfogadom a javasolt sütibeállításokat