Ugrás a tartalomhoz
  • Rólunk
    • Hallgatók
    • Programkabinet
    • Board
    • GY.I.K.
    • Céljaink
  • Hírek
    • Képzés
    • Közösség
    • Beszámoló
    • ÚtOn
  • Szakmai anyagok
    • Interjú
    • Tollhegy
    • Nemzetközi sajtószemle
    • Könyvrecenzió
    • Jogász szemmel a világ
  • Podcast
  • About Us
    • Our Statement
    • Main Goals
    • Study Program
    • Leading Professors
    • Teaching Methods
    • Talent Program Internships
    • Contacts
  • Felvételi
  • Rólunk
    • Hallgatók
    • Programkabinet
    • Board
    • GY.I.K.
    • Céljaink
  • Hírek
    • Képzés
    • Közösség
    • Beszámoló
    • ÚtOn
  • Szakmai anyagok
    • Interjú
    • Tollhegy
    • Nemzetközi sajtószemle
    • Könyvrecenzió
    • Jogász szemmel a világ
  • Podcast
  • About Us
    • Our Statement
    • Main Goals
    • Study Program
    • Leading Professors
    • Teaching Methods
    • Talent Program Internships
    • Contacts
  • Felvételi
Instagram Facebook Youtube

Nemzetközi lapszemle a hétköznapi használatú vegyi anyagok káros hatásairól

Mozgalmas napok a Ludovika Collegium 2025-ös nyári táborában

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tehetséggondozó programjának közössége, a Ludovika Collegium (továbbiakban: LC) immár harmadik alkalommal is korábban jól bevált helyen, a Víztudományi Kar (továbbiakban: NKE

Tovább»
2025.08.29.

Hogyan válaszolhat a nevelés a mai világ kihívásaira? – Dr. Pécsi Ritával Barlay Borbála beszélget

Aktuális podcastadásunk meghívott vendége Uzsalyné Dr. Pécsi Rita neveléskutató, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola főiskolai tanára, az Organikus Pedagógia Módszertani Központ vezetője, akivel Barlay Borbála,

Tovább»
2025.08.08.

A közösség ereje megmutatkozott az LC Szakmai napjain

A Ludovika Collegium június 29. és július 1. között tartotta Szakmai napok elnevezésű eseményét a kollégiumban, a Ludovika Campuson, valamint az Orczy Úti Kollégiumban. A

Tovább»
2025.07.04.

A kibertér pszichológiai hatásai – Dr. Császár-Nagy Noémivel Szilágyi Bori beszélget

Aktuális podcastadásunk meghívott vendége Dr. Császár-Nagy Noémi klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar egyetemi docense, akit Szilágyi Bori, az

Tovább»
2025.06.29.

Rekordszámú jelentkező a Ludovika Collegiumban

A szokásokhoz híven 2025-ben is egy rendkívül intenzív és változatos Felvételi napban csúcsosodott ki a Ludovika Collegium felvételi kampánya, amely március közepén vette kezdetét, ez

Tovább»
2025.06.13.

Globális dilemmák, külpolitikai erőterek és a mesterséges intelligencia – közéleti est Dr. Feledy Botonddal

A Ludovika Collegium közéleti estjén ezúttal Dr. Feledy Botond külpolitikai elemző, az LC Board tagja volt a vendég, akivel Ollár Richárd, az LC és a

Tovább»
2025.06.10.

A világban történő események megértéséhez elengedhetetlen, hogy hiteles forrásokból tájékozódjunk. Ezúttal Kőszegi Anna, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jogász osztatlan képzésének végzős hallgatója gyűjtött hasznos információkat arról, hogy a legújabb kutatások szerint mely vegyszerek káros hatásaira érdemes odafigyelni közvetlen környezetünkben.

Vegyi anyagok jelenlétét okozhatja a vérben az elviteles ételek csomagolása (Ruby Prosser Scully)
(Takeaway food packaging may be source of synthetic chemicals in blood | New Scientist, 2019. 10. 09.), letöltés ideje: 2022. 04. 29.
A PFAS-ok, vagyis a perfluor-alkil és a polifluor-alkil olyan széles körben alkalmazott vegyi anyagok, amelyek ellenállnak a hőnek, és nem bomlanak le egykönnyen. Használják őket főzőedények tapadásmentes bevonatához, folt- vagy vízálló anyagokhoz és poroltókhoz is. Manapság azonban már olyan helyeken is megtalálhatóak, ahol semmi keresnivalójuk nem lenne: a földben, vizekben, állatokban és az Egyesült Államok populációja 97 százalékának a vérében, felnőttekében és gyerekekében egyaránt.
A kutatók szerint az étrend jelenti a fő magyarázatot arra, hogyan is kerülnek ezek az anyagok a vérbe. Több mint 10 ezer alany adatait vizsgálták meg 2003 és 2014 között, köztük vérmintákat, illetve részletes beszámolókat arról, honnan származott a páciens tápláléka az elmúlt 24 órában, egy hétben és egy hónapban. A minták háromnegyedében találtak PFAS anyagokat, de a koncentráció alacsonyabb volt azoknál, akik több otthon elkészített ételt fogyasztottak és kevesebb gyorséttermit. A válasz a csomagolóanyagokban keresendő.
Még nem világos, pontosan mit is eredményez az ezeknek az anyagoknak való kitettség hosszú távon a szervezetben, mivel a felmérés csak a közelmúltra kérdezett rá az alanyoknál, a PFAS anyagok pedig évekig is a testben maradhatnak. Egyes bizonyítékok arra utalnak, a káros hatás megnyilvánulhat hízásban, rákos megbetegedésekben, befolyásolhatja a termékenységet, a gyerekek fejlődését és immunrendszerét.

Vegyszerfogyasztás (Anna Turns)
(Toxic chemicals are everywhere in our daily lives – can we avoid them? | New Scientist, 2022. 01. 19.), letöltés ideje: 2022. 04. 29.
Ha az előző cikkben olvasottak elég komolyan hangzottak ahhoz, hogy elhatározzuk, mindenképp csökkentjük vegyszerfogyasztásunkat, Anna Turns cikke elárulja, lehet-e egyáltalán, és ha igen, miként.
Minden termék címkéje tele van vegyi anyagokkal. Honnan tudhatnánk, mit jelentenek a manapság olyan divatos kifejezések, úgymint a „természetes”, „nem mérgező” és „vegyianyag-mentes”? Lehet-e hinni az ilyen állításoknak? A legfontosabb, hogy ne dőljünk be a marketingnek. Annak, hogy valami például „fenntartható”, nincs hivatalos meghatározása, ezért érdemes helyette inkább olyan tanúsítványokat keresni a hátoldalon, amelyek bizonyítják, hogy a felhasznált anyagok biztonságosak az emberekre és a környezetre nézve is. Legyünk szkeptikusak azokkal a termékekkel, amelyek azt hirdetik, mi nincs bennük, például ha valami „parabénmentes”. A valóban átlátható termékek pontos összetevőlistát közölnek, nem a figyelmünket akarják elterelni róluk. Tény, hogy egyes vegyszerek hozzájárulnak bizonyos rákos megbetegedések kialakulásához, vagy megzavarhatják a hormonális működésünket. A kutatók még nem értik, pontosan mi okozza a bajt, hiszen naponta annyi anyaggal kerülünk kapcsolatba, hogy a káros hatásokat egyes összetevők mellett több vegyi anyag koktélja is okozhatja. Ha csökkenteni szeretnénk kitettségünket, a legtöbb, amit tehetünk, hogy egyszerűen kevesebb terméket vásárolunk, és az egyszerűségre törekszünk.

Egyes tisztítószerek egy forgalmas úthoz hasonló légszennyezést okoznak a lakásban (Carissa Wong)
(Indoor air pollution: Cleaning products cause high levels of pollutant particles | New Scientist, 2022. 02. 25.), letöltés ideje: 2022. 04. 29.
Az illatosított felülettisztítók egy 28 ezer jármű által használt városi úthoz hasonló mennyiségű szennyező részecskét eregetnek a levegőbe. Ezek a tisztítószerek a monoterpének csoportjába tartozó anyagokat tartalmaznak, amelyeknek citrus- vagy fenyőillatuk van. Gyorsan elpárolognak, és a levegőben reakcióba lépnek olyan instabil anyagokkal, mint az ózon, a reakció eredményeként pedig olyan szennyező részecskék keletkeznek, mint amilyenek a kipufogógáz nyomán is.
Minél kisebbek ezek a részecskék, annál veszélyesebbek: eljutnak a tüdőig, irritálhatják a légutakat, sőt, ha elég kicsik, még a véráramba is bekerülhetnek. Az Indianai Egyetem kutatói saját magukon tesztelték a részecskék káros hatásait: felmostak egy irodában, és a légszennyezettséget összevetették egy olyan út mellett mért adatokkal, ahol naponta több ezer jármű halad el. A kutatók még vizsgálják, hogy az úton fellelhető szennyező részecskék és a tisztítószerekből felszabadulók hasonló mértékben károsak-e az egészségre. Addig is olyan légtisztító berendezések használatát javasolják, amelyek kiszűrik az ózont és más részecskéket.

Gyűjtötte és fordította: Kőszegi Anna

A borítókép forrása: hazwoper.com

Hasznos linkek

uni-nke.hu
Sütikezelési tájékoztató
Adatvédelmi tájékoztató

Kapcsolat

+36 1 432 9000 /20 885
info@ludovikacollegium.hu 

1089 Budapest, Diószegi Sámuel utca 30.
Gépjárművel a Sárkány utca felől megközelíthető.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem weboldala sütiket használ a weboldal működtetése, használatának megkönnyítése érdekében. Bővebb információt a Sütikezelési Tájékoztatóban talál.
Elfogadom a javasolt sütibeállításokat